*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی
*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی

سامانه‌های دفاعی آزمایش نشده‌اند، شهاب3 هولناک است


سامانه‌های دفاعی آزمایش نشده‌اند، شهاب3 هولناک است


رابرت هادیک تحلیل‌گر نظامی اندیشکده فارین پالسی پیش از طرح این سوال که آیا سامانه‌های دفاع موشکی اسرائیل آماده است تا به هرگونه پاسخ ایران به حمله نظامی اسرائیل پاسخ گوید، گفت: این یک آزمایش نیست.




به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، به گفته هادلیک، انگیزه طرح این سوال همان گفته ماتان فیلنای معاون وزیر جنگ اسرائیل است که گفت اسرائیل آماده جنگی 30 روزه با ایران است که در آن 500 اسرائیلی بعد از شلیک روزانه صدها موشک ایران به شهرهای اسرائیل کشته می‌شوند و در این چارچوب باید سناریوی شرکت حزب‌الله و حماس در جنگ شعله‌ور شده را نیز مدنظر قرار داد که تل‌آویو و قدس و بسیاری دیگر از شهرها و پایگاه‌های نظامی را - در جنگی موشکی که اولین بار از نوع خود بعد از جنگ اول خلیج فارس در سال 1991 میلادی به شمار خواهد رفت- تهدید می‌کند.

 

با وجود احتمال خویشتنداری ایران یا محدود ماندن دایره جنگ، اما این احتمال زیاد نیز وجود دارد که دایره درگیری گسترش یابد که آزمونی دشوار و حساس برای سامانه‌های دفاع موشکی جدید است که نه تنها بر اسرائیل بلکه بر نقشه‌های آمریکا در منطقه آسیا و اقیانوس آرام تاثیر می‌گذارد، چرا که آمریکا سامانه‌های موشکی و ضد موشکی خود را در مرکز راهبرد خویش برای منطقه قرار داده است.

 

در زمینه واکنش ایران به حمله نظامی اسرائیل باید گفت که اسرائیل با زرادخانه روز افزون موشک‌های بالستیک ایران مواجه خواهد شد و در میان این زرادخانه، اسرائیل به طور اساسی از موشک "شهاب3" ایران هراس دارد که برد آن 1300 کیلومتر است و مجهز به کلاهک انفجاری یا شیمیایی با وزن بین 760 تا 1100 کیلوگرم می باشد.

 

مرکز تحقیقات کنگره آمریکا فاش کرد که ایران 25 تا 100 موشک شهاب3 در اختیار دارد که در مناطق مختلف کشور در زیر زمین و سکوهای پرتاب متحرک در خودروهای سنگین مستقر شده‌اند.

 

درمقابل، سامانه دفاع موشکی اسرائیل وجود دارد که برای مقابله با موشک شهاب 3 طراحی شده است و عملکرد این سامانه و تاثیر آن آزمایش شده است اما نگرانی از این است که این سامانه قبلا در جنگ واقعی مورد استفاده قرار نگرفته است.

 

رادارها و سامانه های هشدار راه‌دوری نیز که آمریکا برای تقویت قدرت اسرائیل در رصد موشک‌ها و دریافت اطلاعات درباره اهداف مورد نظر در فلسطین اشغالی مستقر کرده است، به نوبه خود در بوته آزمایش قرار خواهند داشت و ساز و کار همه سامانه‌های راداری در جمع آوری اطلاعات و انتقال و پردازش آن درشرایط نبردی عملی در معرض آزمون قرار خواهند داشت.

 

همچنین سامانه ضدموشکی "آرو2" که یک سامانه دفاع ضد موشکی بالستیک و اولین موشک توسعه یافته اسرائیل و آمریکا ویژه مقابله و انهدام موشک های بالستیک در سطح منطقه‌ای برای اولین بار در رویارویی واقعی با ده‌ها فروند موشک شهاب 3 قرار خواهند داشت و باید آگاه بود که شلیک این موشک‌ها در محدوده گسترده برای فشار بر سامانه آرو و کسب فرصت استفاده از موشک‌های خود – قبل از اقدام اسرائیل در انهدام آنها با حملات هوایی- به نفع ایران خواهد بود.

 

درهمین راستا، ممکن است سامانه پیشرفته دفاع موشکی "ایجیس" (Aegis) بکارگرفته شود که نیروی دریایی آمریکا از آن بهره می‌برد و مسئولان آمریکایی در این مرحله در برابر سوال دشواری درخصوص ورود مستقیم این سامانه به جنگ قرار خواهند داشت زیرا ورود مستقیم به جنگ از یک منظر منافع آمریکا را در معرض پاسخ انتقام‌جویانه ایران قرار می‌دهد اما از منظر دیگر به آمریکا کمک می‌کند تا به هم‌پیمانان خود در اروپا، آسیا و خاورمیانه نشان دهد که شراکت دفاعی موشکی با واشنگتن در صورت لزوم کارساز و موثر خواهد بود.

 

از سوی دیگر، جنگ اسرائیل و ایران پیامدهای عمیقی در راهبردهای نظامی و سرمایه گذاری‌های آمریکا در آسیا به همراه خواهد داشت زیرا وزارت دفاع آمریکا در گزارش‌های سالانه خود از مدرن شدن و توسعه توانمندی‌های موشکی چین مکرر سخن می گوید.

 

در صورت وقوع جنگ، طراحان نظامی در ارزیابی نظریه‌های خود بازنگری خواهند کرد و در صورت موفقیت ایران در ضربه نظامی به تل‌آویو و اهداف دیگر در اسرائیل؛ این موفقیت شک و تردیدهایی را میان تصمیم گیرندگان در آمریکا درباره طرح‌های دراز مدت آنها در تمرکز بر اقیانوس آرام ایجاد خواهد کرد و این جنگ همچنین بر بحث و جدل ها در داخل پنتاگون درباره حمایت مالی از سامانه‌های ضد موشکی قاره‌پیما تاثیر خواهد گذاشت.

چگونگی مسلح شدن جنگنده‌های ایران به موشک‌های «ستار» + عکس


 


چگونگی مسلح شدن جنگنده‌های ایران به موشک‌های «ستار» + عکس


امروزه موشک های هدایت لیزری «ستار» که به کارگیری آنها روی جنگنده های اف-4 و اف-5 نهاجا اعلام شده، مکمل تسلیحات جنگنده بمب افکن های کشورمان بوده و نیاز به خرید تسلیحات در این رده از خارج کشور را کاملا برطرف کرده اند.
 انهدام هدف به صورت دقیق خواسته اصلی از اجرای یک عملیات بمباران هوایی است. در سال های گذشته برای افزایش اطمینان از این موضوع، با چندین هواپیما به یک هدف حمله می شد که هر یک نیز چندین بمب را رها می کردند اما علاوه بر مصرف مهمات زیاد برای یک هدف، هر چه تعداد هواپیماهای درگیر در یک عملیات بیشتر شود، احتمال اصابت ضربات پدافند دشمن بیشتر شده، آمادگی برای اجرای عملیات های بیشتر در گستره وسیع تر کاهش یافته و عمر عملیاتی ناوگان نیز زودتر به پایان می رسد.
همچنین هزینه انهدام یک هدف نیز بالا خواهد بود چه از نظر مهمات مصرفی و چه پشتیبانی های لازمه از هواپیماهای درگیر در عملیات که شامل موارد حمایت هوایی توسط شکاری ها، سوخت رسان ها و تعمیرات می تواند باشد.

استفاده از مهمات هدایت شونده دقیق باعث شد تا ایده "یک مهمات برای یک هدف" شکل بگیرد. منظور ما از مهمات در اینجا شامل دو نوع است: بمب و موشک. روش های هدایت راداری، لیزری، اپتیکی و ماهواره ای از جمله راه های هدفگیری و هدایت دقیق هستند که در این گزارش به معرفی نمونه های هدایت لیزری ساخت کشورمان می پردازیم.

روش پر استفاده در هدایت لیزری مهمات هواپرتاب به این ترتیب است که یک کاربر از طریق یک نشانه گذار، پرتو لیزر را به هدف تابانده و بازتاب این پرتو که به سمت بالا به شکل یک قیف جهت گرفته است توسط جستجوگر(seeker) موجود در سر موشک دریافت شده و بر مبنای تشخیص اختلاف زاویه این پرتو با مسیر موشک، فرامین هدایتی برای تصحیح مسیر آن ارسال می شود تا با حرکت به داخل این قیف مجازی، موشک به طور دقیق، یعنی با خطای کمتر از یک متر به هدف برخورد نماید.

در این روش که هدایت نیمه فعال لیزری نامیده شده نشانه گذار باید تا لحظه برخورد موشک، روی هدف تمرکز داشته باشد. در صورتی که این عمل نشانه گذاری توسط هواپیما اجرا شود، با توجه به محدودیت های مانوری ایجاد شونده برای حفظ دقت نشانه روی، عملاً این هواپیما فلج بوده و احتمال مورد اصابت قرار گرفتن آن زیاد است. البته برای رفع این مشکل نیز راه حل های مختلفی از جمله اصلاح راهکنش(تاکتیک) مورد استفاده وجود دارد که به آن نمی پردازیم.

برای اولین بار بمب های هدایت لیزری در دهه 1960 در آمریکا توسعه داده و در جنگ ویتنام به کار گرفته شد. بعدها موشک های هدایت لیزری نیز ساخته شدند تا قابلیت های این نوع هدایت دقیق با برد و سرعت بیشتر موشک ها ترکیب شود. در واقع هر چند موشک ها گرانتر از بمب ها هستند اما برد بالاتر آنها هواپیمای شلیک کننده را از خطر پدافند دشمن بیشتر مصون داشته و سرعت بالای موشک ها نیز مدت زمان مورد نیاز برای فرایند نگه داشتن پرتو لیزر روی هدف را کاهش می دهد.


دقت بمب هدایت لیزری(GBU-24) در اصابت به هدف

در جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه کشورمان، نسل اول بمب های هدایت لیزری که پیش از انقلاب خریداری شده بودند مورد استفاده قرار گرفت. البته به دلیل تعداد نچندان زیاد این بمب ها و خطر ایجاد شونده برای هواپیمای نشانه گذار، هم در عملیات های بمباران لیزری تلفاتی بر پیکره نهاجا وارد شده و هم این مهمات نمی توانست به طور گسترده و همه جانبه به کار رود. از طرفی کارایی بالای موشک های هدایت لیزری که در اختیار دشمن بعثی قرار داشت و بعدها انهدام ناوشکن سهند و آسیب دیدن سبلان در درگیری با آمریکا توسط تسلیحات هدایت شونده لیزری نقش این مهمات در نبردهای جدید را بیش از پیش آشکار کرد.

با درک نیاز به این مهمات هدایت دقیق و ارزش بیشتر موشک ها، با زحمات شهید ستاری فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش، پروژه عصر67 در این سال در نیروی هوایی ارتش آغاز شد تا نمونه هایی از موشک و بمب هدایت لیزری ساخته شود. از 4 محصول معرفی شده این برنامه 3 نمونه موشک ستار-3/2/1 بوده و یک نمونه که بیشتر شبیه بمب ها است. این موشک ها که به یاد سرلشگر شهید منصور ستاری به این نام خوانده می شوند در حالی ساخته و آزمایش شدند که پیش از آن موشک های هدایت لیزری در کشور موجود نبودند.


موشک ستار-1، اولین محصول پروژه عصر67

موشک ستار-1 نمونه ای با برد کوتاه تا متوسط بوده، از یک بدنه استوانه ای، چهار بال ذوزنقه ای ثابت در میانه طول بدنه و چهار بالک متحرک در انتهای آن برای کنترل موشک از ناحیه دم برخوردار است. اطراف جستجوگر لیزری موجود در در دماغه آن نیز توسط بدنه پوشانده شده. محل اتصال بال ها به بدنه نیز از ضخامت بیشتری نسبت به بقیه سطح بال برخوردار است.

سرعت موشک ستار-1 نامشخص است هر چند که سطح ساده بال نشان دهنده این است که احتمالاً این موشک برای سرعت های مافوق صورت در نظر گرفته نشده یا در صورت مافوق صوت بودن، طراحی بال ساده انجام شده است. پیشران این موشک نیز قاعدتاً باید از نوع سوخت جامد باشد که خروجی(نازل) آن در انتهای بدنه مشهود است. برد دوراستایی این موشک 15 تا 20 کیلومتر عنوان شده است.


شلیک نمونه ای از ستار-1 از جنگنده بمب افکن اف-4ئی فانتوم نهاجا

در نمونه ستار-2، شاهد تغییرات مهمی در پیکربندی موشک هستیم که مهمترین آنها استفاده از بالک های کنترلی در جلوی موشک برای کنترل پیشبال(کانارد) به جای کنترل دم است. کنترل پیشبال برای کاهش نیروی مقاوم یا پسا در پرواز مافوق صوت مفید است. این روش کنترل با توجه به نیاز به گشتاور کم برای تغییر زاویه بالک و طول بازوی گشتاور تولیدی مناسب، دارای سرعت پاسخ بسیار بهتری در برابر فرامین ارسالی از کنترلر در قیاس با سطوح کنترلی دم هستند که برای یک پرتابه سریع روش مناسبی است.


موشک ستار-2

بال های ستار-2 که نسبت به نمونه قبلی کوچکتر شده در ناحیه اتصال به بدنه، ضخامت قابل توجهی داشته و زاویه تندتری نسبت به لبه حمله(لبه جلویی) بال دارد که طرحی مشابه «ریشه بال امتداد یافته» را تداعی می کند که به نوبه خود مزیت هایی در زوایای پروازی مختلف دارد. گفتنی است کوچکتر شدن بال ها که تماماً ثابت هستند نسبت به نمونه قبل به معنی تولید نیروی برآ(لیفت) کمتر است بنابراین ستار-2 یا سبکتر از نمونه قبل بوده ویا بایستی با استفاده از پیشران قوی تر به سرعت های بالاتری برسد تا نیروی برآی کافی حاصل شود.

همچنین شکل مقطع بال شباهت قابل توجهی با مقاطع بال مناسب برای سرعت های مافوق صوت دارد بنابراین اگرچه از سرعت دقیق این موشک اطلاعی در دست نیست اما از این شواهد و طرح ساده بال می توان حدس زد سرعت موشک ستار-2 مافوق صوت باشد. در اینصورت این موشک هم سریع تر و هم چابک تر از نسل قبلی خود است. اما اگر سرعت آن مادون صوت هم باشد، طرح ساده ای برای آن انتخاب شده است.

در این نسل علاوه بر جستجوگر دیده شده در ستار-1، نوع تراز شده معروف به پیووی-2 نیز دیده شده است. این نوع، ساختار ساده تر و قابلیت اطمینان بیشتری دارد. در این نمونه بهبود یافته از ستار-2، از بالک های کنترلی جدید در دماغه استفاده شده که زاویه حمله لبه جلویی آنها بیشتر است.


جستجوگر از نوع پیووی-2 در دماغه موشک ستار-2

نسل سوم از موشک های هدایت لیزری ستار، با بهسازی نسل دوم اما نه دگرگونی های ساختاری بوجود آمده است. بال های ستار-3 به طور کلی مشابه ستار-2 است با این تفاوت که یک بخش متحرک در لبه فرار و نوک بال وجود داشته و لبه حمله آن یکپارچه و بدون امتداد و زاویه متفاوت در محل نصب است. بال های این نمونه نسبت به ستار-2 جلوتر نصب شده اند و شکل آنها نیز با سرعت های مافوق صوت تطابق دارد.


موشک ستار-3

در بیشتر نمونه های به نمایش در آمده از ستار-3، جستجوگر لیزری به کار رفته در آن از نوع پیووی-2 بوده هر چند که در مواردی هم بدون آن دیده شده است. اینطور که در تصاویر دیده می شود قطر بدنه هر سه نمونه موشک های ستار باید با هم برابر باشد اما طول ستار-3 نسبت به نمونه های قبلی تا حدودی کمتر به نظر می رسد. بر اساس گمانه زنی ها برد ستار 2و 3 نیز دست کم از 15 تا 20 کیلومتر و جرم سرجنگی آنها بالغ بر 225 کیلوگرم است.


ستار-3 بدون جستجوگر تراز شده

تا کنون در بین موشک های ستار، نسل اول و سوم بیشتر نمایش داده شده اند ولی چند سالی است یک نمونه با نام ستار که شباهت ظاهری به بمب های هدایت لیزری دارد نیز به عنوان محصول پروژه عصر67 دیده می شود. البته وجود یک خروجی(نازل) در انتهای بدنه آن این تصور را به وجود می آورد که این نمونه کوچک و سبک نیز موشک بوده و برای کاربری های خاص خود توسعه یافته است.

این نمونه دارای بال های ذوزنقه ای با دهانه بزرگ در انتهای بدنه، یک سر جنگی مشهود در میانه بدنه که با سرجنگی بمب های 226.5 کیلوگرمی ام-کی-82 تطابق دارد و بالک های کنترلی در دماغه به همراه جستجوگر تراز شده(نوع پیووی-2) است.


نمونه شبیه بمب های هدایت لیزری؛ خروجی مشابه یک پیشران راکتی در انتهای بدنه دیده می شود

نکته قابل توجه دیگر در زمینه این موشک های هدایت دقیق، طراحی و ساخت یک نمونه نشانه گذار لیزری نصب شونده در زیر بدنه هواپیما است. نشانه گذارهای نسل قبلی به صورت یک تفنگ بودند که در کابین عقب هواپیما قرار داشته و هدفگیری از طریق آن صورت می گرفت. محدودیت های فیزیکی در کابین خلبان، مانع از افزایش برد نشانه گذاری می شد که یکی از شرایط لازم آن بزرگتر شدن ابعاد این وسیله بود.

با استفاده از نمونه جدید سامانه هدفگیری لیزری هر چند وزن بیشتری داشته و به نیروی مقاوم آیرودینامیکی تجهیزات بیرونی هواپیما می افزاید می توان از مسافت های بیشتری عمل نشانه گذاری روی هدف را به انجام رساند.


نشانه گذار لیزری جدید

همچنین امکان هدفگیری توسط پهپادها و ارسال اطلاعات به هواپیماهای شلیک کننده موشک نیز اقدامی مهم در جهت حفظ بیشتر هواپیما از خطرات پدافند دشمن است.

به جز این نمونه های مختلف ستار، چند نمونه موشک هدایت لیزری روسی نیز در اختیار نیروی هوایی ارتش قرار دارد که بر روی بمب افکن تاکتیکی سوخو-24 و احتمالاً جنگنده میگ-29 به کار می روند. اما با توجه به محدودیت خریدهای تسلیحاتی، ساخت نمونه های بومی از این  نوع موشک های هدایت شونده که توسعه و بهسازی آنها در آینده نیز ممکن است اقدامی شایسته برای ایجاد توانایی بالاتر در انهدام اهداف با مهمات کمتر و در زمان کوتاه تر بوده است.

تا به امروز موشک های ستار، که به کارگیری آنها روی جنگنده های اف-4 و اف-5 نهاجا اعلام شده مکمل تسلیحات جنگنده بمب افکن های کشورمان بوده و نیاز به خرید از خارج را برطرف کرده اند. این پروژه گامی موفق در این زمینه محسوب شده و روند توسعه ای آن از نمونه اول تا آخرین نمونه از نشانه های ارزش بالای این پروژه است زیرا مطالعه و بهسازی یک سلاح برای رسیدن به کارایی مطلوب به مراتب از طراحی و ساخت اولیه آن مهمتر است.

موشک فاتح110 تهدیدی برای متحدان و منافع آمریکاست



بنیاد هریتیج:
موشک فاتح110 تهدیدی برای متحدان و منافع آمریکاست


نیاد هریتیج در گزارشی با عنوان "ایران در تازه‌ترین آزمایش موشکی خود به دنبال سست‌ کردن عزم آمریکا بود" به تحلیلی از آزمایش موفقیت‌آمیز نسل چهارم موشک فاتح-110 ایران پرداخت.



به گزارش فارس، بنیاد هریتیج در گزارشی با عنوان "ایران در تازه‌ترین آزمایش موشکی خود به دنبال سست کردن عزم آمریکا بود"، به اخبار منتشر شده درباره آزمایش موفقیت‌آمیز نسل چهارم موشک فاتح-110 ایران پرداخته و می‌نویسد؛ این تحول، نشان‌دهنده لزوم استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا برای حفاظت از شهروندان، متحدان و منافع  امنیت ملی‌اش است.

 

در این گزارش که به قلم "اسکات اریکسون" در سایت "پروتکت امریکا" منتشر شده، آمده است: در حالی که بحث‌ها درباره اندازه و دامنه سیستم دفاع موشک ضدبالستیک کشور ما همچنان ادامه دارد، چیزی که ثابت مانده، این است که ایران همچنان درگیر بازی تحریک‌کننده از نوع نظامی است.

 

 

وزارت دفاع ایران چند روز پیش اعلام کرد این کشور با موفقیت موشک به روز شده فاتح-110 را آزمایش کرده است. به گفته مقامات ایرانی، این مدل جدید از فاتح-110، قادر به حمله به اهداف زمینی با فاصله 300 کیلومتری است که این مسئله منجر به در تیررس قرار گرفتن بیشتر نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه و متحدانمان در خاورمیانه خواهد شد.

 

احمد وحیدی وزیر دفاع ایران گفت: "نیروهای مسلح با استفاده از نسل چهارم موشک‌های فاتح-110 قادر به هدف‌گیری و تخریب اهداف زمینی و دریایی، نقاط اجتماع دشمن، مقر‌های فرماندهی، سایت‌های موشکی، انبارهای مهمات، سیستم‌های رادار و دیگر اهداف با دقت نقطه‌زنی خواهند بود." در اینجا نه به صحت ادعاهای ایران بلکه به تازه‌ترین اقدامات تحریک آمیزش باید با نگرانی توجه کرد.

 

 

* ایران به دنبال ترساندن و تضعیف عزم آمریکاست

 

 

در حالی که چنگال تحریم‌ها همچنان دولت ایران را تحت فشار قرار می‌دهد، تازه‌ترین الفاظش فقط به منظور ترساندن و تضعیف عزم آمریکا برای جلوگیری از دستیابی ایران (محمود احمدی‌نژاد) به تسلیحات هسته‌ای بیان می‌شود. اکنون آمریکا بیش از گذشته باید تعهد خود را به استقرار سیستم دفاع موشکی که برای حفاظت از منافع آمریکا در داخل و خارج لازم است، نشان دهد.

 

* ایران می‌تواند ناوگان پنجم دریایی آمریکا مستقر در بحرین را هدف قرار دهد

 

اگر گفته‌های ایران درست باشد، آزمایش اخیر موشکی، نشان‌دهنده گام دیگری در پیشرفت این کشور برای تبدیل شدن به نیروی توانمند منطقه‌ای و ژئوپلیتیکی خواهد بود. موشک فاتح-110 که پیشرفته‌تر از نسل پیشین موشک‌های اسکاد کوتاه‌برد است، می‌تواند 500 کیلوگرم مواد منفجره را حمل کند. این موشک علاوه بر اینکه به منظور حمل مواد منفجره زیاد، اعم از کلاهک‌های شیمیایی طراحی شده، قابلیت حمل مواد انفجاری هسته‌ای یا بیولوژیک را نیز دارد و با توجه به برد افزایش یافته نسل جدید فاتح-110، ایران می‌تواند چندین هدف راهبردی آمریکا از جمله ناوگان پنجم نیروی دریایی این کشور در بحرین را هدف قرار دهد.

 

این پیشرفت موشک‌های کوتاه‌برد فاتح-110 را اگر با قابلیت‌های موشک‌های میان‌برد و دوربرد "عاشورا" و "شهاب-3" در نظر بگیریم، تردیدی درباره اینکه ایران خواستار ایفای نقشی سلطه‌جویانه‌تر در خاورمیانه است، باقی نمی‌ماند.

 

با توجه به تمایل اعلام‌شده از سوی ایران، مبنی بر محو اسرائیل از روی کره زمین و رویکرد دولت این کشور نسبت به آمریکا، انتظار اینکه این کشور پس از دستیابی به توانایی پرتاب تسلیحات هسته‌ای یا بیولوژیک به آمریکا و یا متحدانش حمله کند، بعید به نظر نمی‌رسد. هرگونه اقدام تحریک‌آمیز ایران باید یادآور این حقیقت باشد و دولت آمریکا با این یادآوری‌ها، باید عزم خود را برای دفاع از شهروندان، متحدان و منافع امنیت ملی بیش از پیش جزم کند.

 

ناتوانی گنبدآهنین در انهدام موشک‌های سوریه



ناتوانی گنبدآهنین در انهدام موشک‌های سوریه


رئیس برنامه دفاعی رژیم صهیونیستی در برابر موشک گفت: توانایی اسرائیل برای رویارویی با برخی از انواع موشک های سوریه در حال حاضر محدود است.
به گزارش مشرق به نقل از آنا، تلویزیون رژیم صهیونیستی با بررسی نحوه عملکرد موشکهای سوریه در رزمایش موشکی اخیر، نگرانی صهیونیست ها را از اقتدار موشکی آن کشور مورد تاکید قرار داد.

گزارشگر کانال 10 تلویزیون رژیم اشغالگر قدس در این خصوص تصریح کرد: موشک ام 300 سوریه با برد 300 کیلومتر از دقت بسیار بالایی برخوردار است.

تلویزیون صهیونیستی با طرح این موضوع که صدها نوع از این موشک در سوریه و لبنان توزیع شده است، اعلام کرد : این موشک برای هدف قرار دادن تل آویو و سایتهای راهبردی اسرائیل طراحی شده است.

"عوزی روبین" رئیس برنامه دفاعی رژیم صهیونیستی در برابر موشک در این خصوص تصریح کرد: این موشک دارای کلاهک جنگی به وزن نیم تن است.

وی خاطر نشان کرد: سوریها در چارچوب رزمایشهای نظامی اخیر همه توان رزمی خود را به نمایش گذاشتند و به دشمنان خود در خصوص هرگونه اقدام نظامی علیه دمشق هشدار دادند. بدون شک موشکهای سوریه برای رویارویی با اسرائیل طراحی شده اند.

روبین افزود: سوریها در این رزمایش طرح خود را برای ناکارآمدی سامانه دفاعی ضد موشکی اسرائیل، به نمایش گذاشتند.

گزارشگر اسرائیلی بیان داشت : سوریها در رزمایش اخیر دو موشک را بطور همزمان شلیک کردند این مسأله چالش بزرگی پیش روی سامانه دفاعی ضد موشکی "هیدس" قرار داده است.

گزارشگر اسرائیلی همچنین همزمان با تصاویری که از آزمایش موشک اس آر 600 سوریه که از تلویزیون اسرائیل پخش می شد تصریح کرد: این موشک نسخه تطابق یافته ای از موشک زلزال ایران است.این موشک قادر است یک محله مسکونی کامل را به ویرانه تبدیل کند.

وی افزود: دمشق در چارچوب رزمایش موشکی اخیر همه توان موشکی خود را بنمایش گذاشت. سوریها موشکهای اسکاد بی و سی با برد 580 کیلومتر را که آن را جولان نام گذاری کرده اند در این رزمایش به نمایش گذاشتند.بدون شک توان موشکی سوریه مسؤولان تل آویو را نگران کرده است.

وی افزود: موشکهای 302 میلمتری سوریه کوچک بنظر می رسند؛ اما با برد 200 کیلومتر به کلاهک جنگی به وزن 150 کیلوگرم مجهز هستند.حزب الله لبنان منطقه شمال تا لیتانی را با صدها فروند از این موشک، کارگذاری کرده است و قادر است عمق اسرائیل را هدف قرار دهد.

وی همچنین افزود: توانایی اسرائیل برای رویارویی با این نوع موشک در حال حاضر محدود است؛ زیرا سامانه هیدس برای موشکهایی با برد بیشتر طراحی شده و سامانه گنبد آهنین نیز قادر به تعامل با موشکهای سنگین 200 کیلومتری از این قبیل نیست.

وی خاطر نشان کرد: این موشکها جنگ افزارهای جنگ آینده است و جنگ آینده با جنگ شش سال پیش شباهتی ندارد.

مروری بر شکل‌گیری بازوی موشکی سپاه


مروری بر شکل‌گیری بازوی موشکی سپاه
مقدم همانند بقیه چیز زیادی نمی‌دانست اما آرزو داشت روزی فراگ را در اختیار داشته باشد و تا عمق 60 کیلومتری دشمن را بکوبند. در راه بازگشت به فراگ 7 فکر می‌کرد.
به گزارش مشرق به نقل از فارس، مهر 1359؛ در هفدهمین روز آغاز تهاجم سراسری رژیم عراق به کشورمان اولین موشک کوتاه برد "فراگ 7" ارتش بعث به شهر دزفول اصابت کرد که هفتاد نفر شهید و بیش از سیصد نفر زخمی بر روی دست مردم بی‌دفاع این شهر گذاشت و تا آبان 1361 نیز با بیش از 65 فروند موشک دیگر، کالبد زخمی و رنجور شهر مقاوم دزفول را مورد هدف قرار داد. در این حملات ناجوانمردانه علاوه بر تلفات انسانی شمار زیادی از خانه و کاشانه مردم بی‌دفاع و مظلوم بر سرشان ویران شد.

روند موشک باران شهر دزفول و بمباران دیگر شهرهای ایران از سوی دشمن متجاوز تا اواخر سال 1362 تداوم یافت و مقارن با عملیات بزرگ و غرور انگیز رزمندگان اسلام با نام "خیبر" در جزایر مجنون به اوج خود رسید.

در این مقطع نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار با موافقت حضرت امام خمینی (ره) در 26 بهمن 1362 با آتشپارهای توپخانه دست به مقابله به مثل محدودی زده و مراکز اقتصادی و نظامی شهرهای بصره، خانقین و مندلی عراق را مورد هدف قرار دادند با این تفاوت که قبل از اجرای آتش، اخطارهای لازم به مردم این شهرها برای خروج از هدف‌های مورد نظر داده شد.

اقدام جمهوری اسلامی ایران در دفاع از خود چنان در دنیا سر و صدا به پا کرد که حتی سازمان ملل متحد را هم برآشفت. این در حالی بود که شورای امنیت سازمان ملل متحد در طول سه و نیم سال که از حملات رژیم عراق به مناطق مسکونی و غیرنظامی کشورمان و کشتار مردم بی‌دفاع می‌گذشت، سکوت پیشه کرده بود اما این بار سراسیمه در نقش یک میانجی ظاهر شد.

حاصل این میانجی‌گری، صدور توافقنامه‌ی 12 ژوئن 1984 (خرداد ماه 1363) درباره جنگ ایران و عراق بود که از طرفین درگیر می‌خواست از حمله به مناطق مسکونی همدیگر خودداری کنند.

همین موفقیت رزمندگان اسلام در جبهه‌های جنگ بخصوص در تصرف جزایر مهم و راهبردی مجنون همراه با ذخایر عظیم نفت خام، ایران را در موقعیت برتر سیاسی و نظامی قرار داد، اما این موفقیت کام حامیان رژیم متجاوز عراق را تلخ نمود و آنان درصدد مهار جمهوری اسلامی برآمدند از سویی حمایت‌های مالی و تجهیزاتی کشورهای غربی و شوروی به رژیم حزب بعث عراق شدت و حدت بیشتری پیدا کرده و از سوی دیگر محدودیت‌هایی در زمینه صادرات و فروش نفت برای جمهوری اسلامی ایران از جانب کشورهای حامی عراق در جنگ علیه ایران اعمال شد.

به دنبال این حمایت‌ها شروع دوباره جنگ شهرها از سوی عراق پیش آمد.

در چنین شرایطی جمهوری اسلامی ایران خود را برای بهره‌مندی از ابزارهای جدید به منظور آمادگی موثر در برابر حملات گسترده هوایی و موشکی رژیم بعثی عراق مصمم نشان داد. اما شرایط سیاسی حاکم بر دنیا، اجازه دست یابی به حداقل امکانات دفاعی برای جمهوری اسلامی را نمی‌داد تا چه رسد به موشک‌های موثر و پیشرفته زمین به زمین.

بنابراین اولین گام به منظور بهره‌گیری از موشک‌های میانبرد در جنگ تحمیلی از تابستان سال 1363 برداشته شد.

تیر ماه 1363 محسن رفیق دوست- وزیر وقت سپاه- از سوی دو کشور سوریه و لیبی به طور رسمی دعوت شد. او این دعوت‌ها را به فال نیک گرفت و به هر دو دعوت پاسخ مثبت داد.

ثمره حضور وزیر سپاه در سوریه و لیبی و به دنبال آن سفر رئیس جمهور وقت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به آن کشورها دستیابی ایران به این سلاح موثر و راهبردی موشک میانبرد بود.

در پی این دیدارها و مذاکرات حافظ اسد رئیس جمهور سوریه آموزش بکارگیری موشک به تعدادی از نیروهای ایرانی را متعهد شد و رئیس جمهور لیبی برای تحویل تعداد محدودی موشک اسکاد بی همراه با تجهیزاتش را به جمهوری اسلامی ایران قول همکاری داد.

پس از این مذاکرات و بی هیچ تعللی تشکیل یگان موشکی در دل توپخانه‌ی سپاه پاسداران کلید خورد.

سیزده نفر از نیروهای باسابقه توپخانه به همراه چند نفر مترجم، برای گذراندن آموزش بکارگیری موشک رهسپار سوریه شدند.

سوری‌ها برای آموزش بکارگیری موشک یک برنامه شش ماهه به نیروهای ایرانی ارائه می‌کنند. فرمانده توپخانه سپاه (حسن مقدم) که در این ماموریت مسئولیت نیروهای ایرانی با او بود از پذیرش مدت شش ماهه آموزش طفره می‌رود و سرانجام سوری‌ها را قانع می‌کند آموزش باید حداکثر در سه ماه به پایان برسد.

او به مسئولان آموزش موشکی سوریه قول می‌دهد نیروهای ایران در مدت کوتاه از عهده فراگیری آموزش‌های لازم برآیند که چنین هم می‌شود...

این اولین گامهایی بود که سردار شهید حسن طهرانی مقدم و جمع محدودی از رزمندگان گمنام سپاه در ایام دفاع مقدس برای تشکیل مهمترین یگان دفاعی کشور یعنی یگان موشکی برداشتند.


این مطالب سرگذشت مردان بلند بالایی است که در روزگار تنهایی و مظلومیت، گمنام جنگیدند و در آن تلاش شده بخشی از حماسه‌های بی‌نظیر فرماندهی موشکی سپاه با تلفیق خاطرات شهید حسن مقدم و همرزمانش بازآفرینی شود.

"پاییز63" نوشته رضا قلی زاده و با پژوهش محمدحسین پیکانی، در زمان حیات نورانی سردار نام آور سپاه اسلام، شهید حسن طهرانی‌مقدم آماده و به رؤیت آن شهید والامقام نیز رسیده است.

***

نامه را محسن رضایی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امضا کرد و تحویل حسن باقری داد.

نامه تایپ شده و مرتب را تا آخر خواند. دید طرح خودش است درباره ساماندهی خمپاره اندازها به منظور پشتیبانی از نیروهای تکور، به اضافه چیزهایی که خود باقری درباره ایجاد فرماندهی آتش‌های خمپاره نوشته بود.

نامه خطاب به فرماندهان قرارگاه‌های قدس، نصر، فجر و فتح سپاه در جبهه‌های جنوب بود.

"برادر حسن مقدم به عنوان مسئول تطبیق آتش‌های خمپاره‌ سپاه معرفی می‌شوند. لازم است با او همکاری کنید."

* ایران آماده جنگ می شود

جنگ ناغافل شروع شد. آن هم موقعی که هیچ گونه آمادگی برای مقابله با یک تهدید جدی نظامی خارجی، نه در نیروهای مسلح و نه در مردم وجود نداشت.

انقلاب و بعد هم حوادث داخلی و توطئه‌های دشمنان، مسئولان و نیروهای دلسوز را به شدت مشغول خود کرده بود.

در چنین وضعیتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با سازماندهی نیروهای مردمی وارد یک جنگ نابرابر شد در حالی که دستش از تجهیزات سنگین و نیمه سنگین نظامی خالی بود اما با اتکا به نیروهای مومن و مکتبی خود امیدوار بود سرنوشت جنگ برخلاف خواسته دشمنان رقم بخورد لذا در برابر دشمن متجاوز بعثی با اندک امکاناتی صف آرایی شد.

جوانان انقلابی و پرشور با اشاره رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) به سوی جبهه‌های نبرد سرازیر شدند و امیدهای واهی دشمن را به یاس مبدل ساختند.

آنها با طراحی عملیات‌های کوچک و محدود، آرام آرام ابتکار عمل را در جبهه‌ها به دست گرفتند.

* طهرانی مقدم پایه‌گذار یگان توپخانه سپاه می‌شود

حسن مقدم نیز سپاهی جوانی بود که پا به پای دیگر دوستانش از روزهای نخست تجاوز دشمن وارد جنگ شد و از همان موقع خصوصا بعد از عملیات ثامن الائمه(ع) متوجه ضعف‌ آتش‌های پشتیبانی خودی از نیروهای رزمنده مستقر در خطوط مقدم جنگ شد.

مدت‌ها روی این موضوع فکر کرد. طرح ریخت و سرانجام در پاییز 1360 طرح ساماندهی آتش‌های خمپاره را به صورت سنجیده و مدون تقدیم حسن باقری کرد.


نامه قرارگاه مرکزی کربلا برای معرفی طهرانی مقدم به عنوان مسئول تطبیق آتشهای توپخانه و خمپاره های سپاه

او در طرح خود پیشنهاد کرده بود آتش‌های خمپاره موجود در دست یگان‌های سپاه به شکل فرماندهی شده و سازمان یافته در قالب تطبیق آتش، علیه مواضع دشمن به کار گرفته شوند.

حسن باقری از طراحان خوش فکر عملیات‌های رزمندگان اسلام، موضوع طرح را به خوبی درک کرد و خودش نیز مطالبی بر آن افزود. تایپ کرد و به فرمانده کل سپاه داد. چند روز بعد حسن باقری در حالی که نامه محسن رضایی را به حسن مقدم می‌داد، گفت: برو طرحت رو اجرا کن...

- من اجرا کنم؟

- مگه طرح تو نبود! مگه تو این حرف رو نزدی؟

- چرا؟

- پس خودت برو آتیش‌های خمپاره سپاه رو ساماندهی کن.



سردار شهید حسن طهرانی مقدم اولین فرمانده یگان توپخانه سپاه

حسن مقدم از همان روز رفت دنبال ماموریت جدیدش. به قرارگاه سپاه مستقر در جبهه‌های جنوب معرفی شده بود و امید به همکاری داشت. احساس کرد ماموریت بزرگی را بر عهده گرفته و برای عملی ساختن ایده‌هایش به تلاش فراوانی احتیاج دارد. کسی تجربه این کار را نداشت که دستش را بگیرد.

* شفیع زاده اولین نیرویی بود که قول همکاری داد

اولین نیرویی که در این ماموریت با او همراه شد و قول همکاری داد، حسن شفیع‌زاده بود. او هم به اهمیت تطبیق آتش در جنگ واقف بود و از نخستین روزهای حضورش در جبهه آبادان، خمپاره اندازهای غنیمتی را علیه مواضع دشمن بکار گرفت.


سردار شهید حسن شفیع زاده

حسن مقدم که به عنوان مسئول تطبیق آتش‌های سپاه معرفی شد، شفیع‌زاده نیز حس کرد در مجموعه جدید می‌تواند به خواسته‌هایش جامه عمل بپوشاند.

خوش فکر بود و توی بحث‌ها وارد می‌شد. طرح می‌داد و همیشه آینده نگر نشان می‌داد. فرمانده جدید آتش‌های پشتیبانی سپاه خیلی زود شیفته صلابت و اقتدار حسن شفیع‌زاده شد. آن دو ایده‌های بلندی در تنبیه متجاوزان بعثی داشتند.

* "طریق القدس" اولین سیلی توپخانه سپاه بر صورت ارتش بعث

با همت و تلاش شبانه روزی کارها بسیار خوب پیش می‌رفت. اولین بار در عملیات طریق القدس (آزاد سازی بستان) که در تاریخ 8 آذر 1360 انجام گرفت تطبیق‌ آتش‌های خمپاره خیلی منسجم و منظم بکار گرفته شد.

در این عملیات همه آتش‌های خمپاره روی پل سابله متمرکز، و باعث شکست و عقب نشینی نیروهای دشمن شدند. سپاه برای نخستین بار شیرینی موفقیت فرماندهی آتش‌های پشتیبانی خود را حس کرد.

* فتح المبین؛ آغاز یک راه طولانی

عملیات بزرگ و غرورانگیز فتح المبین در اولین روزهای سال 1361 رقم خورد و دشمن متجاوز بعثی از بخش اعظم مناطق اشغال شده خوزستان بیرون رانده شد.

فرماندهی آتش‌های پشتیبانی در این عملیات هم خوش درخشید. در این عملیات 165 عراده توپ دوربرد و متوسط با توپ کش، مهمات بر و تجهیزات دیگر از دشمن متجاوز به غنیمت گرفته شد.

* رشید گفت: مقدم ول کن این حرف ها رو...

حسن مقدم پس از عملیات در سپاه شوش، عملکرد فرماندهی آتش‌ها را به فرماندهان توضیح می‌داد که متوجه خنده‌های ریز و ملیح برادر غلامعلی رشید شد. به حرف‌هایش ادامه داد. رشید گفت: مقدم، ول کن این حرف‌ها رو... برو توپخونه رو تشکیل بده.

- برادر رشید ما تازه داریم خمپاره‌ اندازها رو سازماندهی می‌کنیم.

- حالا ماموریت تو اینه که بری توپخونه سپاه رو با توپ‌های غنیمتی راه بندازی.


دستنوشته شهید طهرانی مقدم خطاب به برادر غلامعلی رشید

انگار پرت شد به دنیای دیگر. دنیای توپ و توپخانه و... تصورش را هم نکرده بود. با خود اندیشید "یعنی اینکه وارد جنگ کلاسیک شدیم".

سی ام فروردین 1361 رحیم صفوی در پایگاه گلف اهواز (محل قرارگاه مرکزی کربلا) طی حکمی حسن مقدم را به عنوان مسئول تطبیق آتش‌های توپخانه و خمپاره‌های سپاه به فرماندهان قرارگاه‌های قدس، نصر، فجر و منطقه 8 معرفی کرد.

او در این مدت کوتاه توانسته بود با تعداد محدودی از نیروهای سپاه آتش‌های پشتیبانی را سر و سامان بدهد که فصل جدیدی برایش گشوده شد دیگر جنگ برای او طعم دیگری داشت. طعم ابتکار، نوآوری و خلاقیت.

وقتی حکم را خواند اولین کسی که برای همکاری نامش را به خاطر آورد، باز هم حسن شفیع‌زاده بود.



شهید حسن شفیع زاده (نفر اول از راست) در کنار شهید طهرانی مقدم (نفر دوم)

کار بزرگی بود و از یک نفر چنین کار بزرگی بر نمی‌آمد. مردان بزرگ و آب دیده می‌خواست. با شفیع‌زاده از آبادان آشنا شده بود و به کارش ایمان داشت. او از تیپ کربلا رفته و حالا رئیس ستاد تیپ المهدی(عج) شده بود. اما به هر طریق بایستی او را همراه و همگام خود می‌ساخت. مقر تیپ المهدی را در شوش پیدا کرد.

با فرمانده تیپ (علی فضلی) حرف زد، گفت: برای راه‌اندازی توپخانه به شفیع‌زاده نیاز دارم. آمدم حسن آقا رو با خودم ببرم. لطفا اجازه بدین با من بیاد. او هم موافقت کرد.



شهید حسن شفیع زاده (نفر دوم از راست) شهید طهرانی مقدم (نفر چهارم)

محمد آقایی، مصطفی تقی جراح (شهید)، علیرضا ناهیدی (شهید) و ... هم به توپخانه سپاه پیوستند. مدتی بعد مرکز تعمیر و نگهداری توپخانه در گلف اهواز آغاز به کار کرد. مرکز آموزش توپخانه به همت حسن شفیع‌زاده و یعقوب زهدی در اصفهان راه‌اندازی شد.

توپخانه سپاه، روز به روز توسعه پیدا می‌کرد و خودش را در جنگ بیش از پیش نشان می‌داد. دیگر عملیاتی بدون پشتیبانی توپخانه انجام نمی‌گرفت. توپخانه از یگان‌های موثر و مهم سپاه در جنگ نقش‌آفرینی می‌کرد و حرفی برای گفتن داشت.

* فرمانده جوان به سوریه و لیبی می‌رود

سال 1363 (چهارمین سال آغاز تجاوز دشمن) از راه رسید. فرمانده جوان توپخانه سپاه، همراه وزیر سپاه به سوریه و لیبی رفت و در این سفرها بود که از یگان‌های موشکی این کشورها دیدن کردند. قرار بود در این سفرها رفیق دوست، در خصوص گرفتن موشک با رؤسای جمهور سوریه و لیبی مذاکره کند اما هیئت همراه از جزئیات مذاکرات خصوصی مطلع نشدند. چرا که در مذاکرات فقط رفیق دوست، صفوی و سفیر حضور داشتند. از بحث‌های صورت گرفته هم چیزی به بیرون درز نکرد.

مقدم همانند بقیه چیز زیادی نمی‌دانست اما آرزو داشت روزی فراگ را در اختیار داشته باشد و تا عمق 60 کیلومتری دشمن را بکوبند. در راه بازگشت به فراگ 7 فکر می‌کرد.