*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی
*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی

دقت موشک شهاب-3



دقت موشک شهاب-3



در این مطلب قصد داریم نگاهی کوتاه به دقت موشک دوبرد  شهاب-3 بیندازیم.



در رزمایش پیامبر اعظم سپاه حتما دیدید که موشکهای شهاب -3 چه طور پرواز میکنند. و حتی در یکی از این رزمایشها تصاویری از لحظه اصابت این موشک به هدف از تلویزیون پخش شد.

این موشک  1300-2000 کیلومتر برد دارد .و دقت آن در نمونه های اولیه  حدود 1000 متر است . چندسال  پیش نیز یکی از متخصصان موشکی در مصاحبه ای با مجله هوافضا دقت آنرا 0.001 برد موشک اعلام کرده بود. بالاخره اینکه در نمونه های جدید موسوم به قدر دقت موشک به طرز قابل توجهی بهبود یافته است.



دقت موشک شهاب-3



در این مطلب قصد داریم نگاهی کوتاه به دقت موشک دوبرد  شهاب-3 بیندازیم.



در رزمایش پیامبر اعظم سپاه حتما دیدید که موشکهای شهاب -3 چه طور پرواز میکنند. و حتی در یکی از این رزمایشها تصاویری از لحظه اصابت این موشک به هدف از تلویزیون پخش شد.

این موشک  1300-2000 کیلومتر برد دارد .و دقت آن در نمونه های اولیه  حدود 1000 متر است . چندسال  پیش نیز یکی از متخصصان موشکی در مصاحبه ای با مجله هوافضا دقت آنرا 0.001 برد موشک اعلام کرده بود. بالاخره اینکه در نمونه های جدید موسوم به قدر دقت موشک به طرز قابل توجهی بهبود یافته است. هر چند این دقت هنوز چندان مشخص نشده اما تصاویر منتشره از لحظه  اصابت نشان میدهد که دایره خطای احتمالی این موشک احتمالا 150-200 متر است که برای موشکی که قرار است 2000 کیلومتر آنسوتر به هدف اصابت کند دقت قابل توجهی است.




 کلیک کنید - تصویری از لحظه اصابت موشک شهاب-3 به هدف


برای اینکه بیشتر با مبحث دقت آشنا بشیم باید نکات زیر را در مورد عوامل موثر بر دقت موشک بالستیک را بدانیم.

موشکی در کلاس شهاب -3 بخصوص نمونه اولیه آن  شباهت ظاهری بسیاری به موشک اسکاد-بی شوروی دارد و دقت موشک اسکاد چیزی در حدود 1000 متر است که این دقت به مدد ژیروسکوپها و یک سیستم هدایت اینرسیایی پیشرفته بدست می آید. الیته اسکاد حدود 300 کیلومتر برد دارد و ارتفاع پروازی آن از شهاب-3 کمتر است. و همچنین سرعت آن هم از شهاب بسیار پایینتر و نیروی آیرودینامیکی وارد شده بر آن نیز طبعا کمتر است. بر عکس شهاب-3 حدود 4 برابر اسکاد سرعت  دارد و در هنگام پرواز بخصوص در مرحله بازگشتی بارهای آیرودینامیکی بسیار قویتری به آن وارد میشود .(نیروهای بالستیکی وارد شده بر کلاهک شهاب -3 حدود 36000-48000 نیوتن بر متر مربع(750-1000 پوند بر فوت مربع ) تخمین زده میشود.)

در کل دوعامل مهم در خطای موشک موثرند:

1- خطای هدفگیری بالستیک اولیه بر روی سکوی شلیک .

2- نیروهای آیرودینامیکی وارد بر موشک از سوی لایه های  جو زمین در مرحله بازگشتی که آنقدر قوی هستند که میتوانند مسیر موشک را از هدف تعیین شده منحرف کنند.

از آنجا که موتور این نوع موشکها تنها در مرحله رفت روشن است سیستم هدایت آن نیز تنها در همین مرحله فعال است و برای مرحله بازگشتی عملا سرعت موشک وابسته به جاذبه است که چیزی در حدود نیمی از برد موشک در این مرحله طی میشود.

اگر موشک شهاب-3 از نوع اولیه باشد که در آن کلاهک موشک قابلیت جدایش از بدنه نداشتند دقت آن بسیار کمتر از مدل دیگری از همین موشک با کلاهک جداشونده است.

جدایش کلاهک از موشک بعد از اتمام کار موتور دو مزیت دارد:

1-سرعت اصابت کلاهک به هدف را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. اگر جدایش صورت نگیرد و بدنه سنگین جزیی از مرحله بازگشتی باشد باعث اتلاف شتاب اولیه میشود و نیروی اینرسی شتاب اولیه موشک بعد از خاموشی موتور صرف شتاب دادن به یک مجموعه چند تنی خواهد شد و در نتیجه سرعت کاهش پیدا خواهد کرد. ضمن اینکه طول بیشتر به معنی پسای بیشتر است و پسای بیشتر هم به معنی سرعت کمتر.

2- انحراف بالستیک موشک را به طرز قابل توجهی کاهش میدهد و دقت اصابت به هدف را افزایش میدهد.

انحراف بالستیک رابطه مستقیمی بامیزان بارهای آیرودینامیکی دارد. هرچه بارهای آیرودینامیکی بزرگتر باشند این انحراف بیشتر نمود پیدا میکند.

البته اگر  وزن کلاهک سنگینتر باشد و طراحی دقیقی هم داشته باشد سرعت و دقت اصابت هم به طرز قابل توجهی بیشتر میشود.



هدف در این تصویر با دو پرچم سبز در وسط و دو پرچم سفید در طرفین مشخص شده است . طبق این تصویر که یک فریم از فیلم اصابت است نقطه اصابت موشک نیز مشخص شده است. و کاملا واضح است که موشک با دقت حیرت اوری به هدف اصابت کرده است که برای موشکی که با سرعت 6 ماخ و برد 2000 کیلومتردقت بسیار بالایی محسوب میشود.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد