*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی
*** موشک شهاب-۳***

*** موشک شهاب-۳***

همه چیز درباره سیستمهای موشکی

معرفی موشک بالستیک جدید ایران و بهینه‌سازی یک رادار مهم پدافندی

اولین‌های رژه 31 شهریورماه مشخص شد



معرفی موشک بالستیک جدید ایران و بهینه‌سازی یک رادار مهم پدافندی

به رسم هر ساله، رژه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با نمایش بحش دیگری از ابتکارات و نوآوری های عملیاتی سپاه و ارتش همراه بود.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، رژه نیروهای مسلح کشورمان در آغاز هفته دفاع مقدس امسال نیز با اولین سخنرانی حسن روحانی در مقام ریاست جمهوری ایران اسلامی، تفاوت های ظاهری خود را نمایان کرد و رکوردشکنی حضور موشک های بالستیک در این مراسم با شکوه، بر افزایش انعکاس رسانه ای و خبری آن افزود.

اما علاوه بر این موارد، ارتش و سپاه پاسداران با دستی پر به مراسم گرامیداشت سی و چهارمین سالروز آغاز جنگ تحمیلی آمدند و علاوه بر سامانه ها و تجهیزات مدرنی که هر ساله به این رژه می آیند، مواردی نیز وجود داشت که برای اولین بار در این نمایش باشکوه در معرض دید همگان قرار می گرفتند.

1- "رادار بهینه سازی شده نبو" یکی از مهمترین نوآوری های رژه امسال بود. این رادار که از اواسط دهه 1380 شمسی حضور آن در ایران علنی شده است یک سامانه راداری باند VHF با توان "آرایه فازی فعال" است که به صورت اختصاصی برای شناسایی پرنده های پنهان کار طراحی و ساخته شده است.

رادار نمایش داده شده در سالهای قبل علاوه بر گیرنده های راداری خود از یک آنتن یاگی چهار سر بر روی خود بهره می برد که تاکنون هرگز بر روی مدلهای دیگر خارجی دیده نشده است و امسال برای اولین بار در رژه 31 شهریورماه اعلام شد که این رادار بهینه سازی شده است.


رادار نبو که سالهای گذشته در رژه به نمایش در می آمد

بکارگیری واژه بهینه سازی شده نشان از انجام برنامه های مهم در داخل کشور بر روی این رادار مدرن و مهم است و با توجه به اینکه این رادار به خودی خود یک سامانه مدرن و با توانایی مقابله با پنهان کارها است، بهینه سازی آنرا می توان یک اقدام مهم فناورانه توسط متخصصان دفاعی کشورمان دانست که انتظار افزایش و بهره وری بالاتر از این سامانه راداری را به همراه دارد.

2- اما سامانه بعدی که برای اولین بار در این رژه رونمایی شد، سامانه موشکی قدر H بود. تا پیش از این سامانه موشکی قدر F در رژه های نیروهای مسلح به نمایش در می آمد. موشک های قدر خانواده ای از موشک های سوخت مایع هستند که نمونه های مختلفی از آنها ساخته شده است. به عنوان مثال موشک قدر F بردی در حدود 2 هزار کیلومتر داشته و دارای فرم دماغه سه مخروطی است که نیروی پسای کمتر و پایداری دینامیکی بیشتری دارد.


موشک قدر اچ

جرم سرجنگی این موشک نسبت به نمونه های پایه شهاب-3 به حدود نصف کاهش یافته است. تا به امروز اطلاعات خاصی در مورد مدل H و تفاوتهای آن با سایر موشکهای خانواده قدر اعلام نشده است اما منطقا، باید این موشک جدید به نسبت مدل قبلی خود، دچار بهینه سازی و ارتقاء در اجزای مختلف شده و به مرحله عملیاتی رسیده باشد که امروز در رژه نیروهای مسلح حضور یافته است.

سامانه جمع آوری سیگنال باصر، راکت انداز فلق، سامانه هوشمند صاعقه نزسا، سامانه ارسال تصویر برد بلند نزسا و خمپاره وفا از دیگر دستاوردهایی بودند که برای اولین بار در رژه نیروهای مسلح به نمایش درآمدند.

تصاویر/ موشکها در رژه امروز


موشک سجیل - تهران
تصاویر/ موشکها در رژه امروز

نمایش موشکهای زمین به زمین مختلف موجود در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در مراسم رژه 31 شهریور.

رکورد حضور موشک‌های بالستیک در رژه نیروهای مسلح شکست


رکورد حضور موشک‌های بالستیک در رژه نیروهای مسلح شکست 



رکورد حضور موشک‌های بالستیک در رژه‌های نیروهای مسلح، با حضور پرشکوه 30 موشک در مراسم امروز شکسته شد.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، در مراسم رژه بزرگ نیروهای مسلح که صبح امروز یکشنبه در جوار حرم مطهر امام (ره) و با سخنرانی حجت الاسلام روحانی رییس جمهور کشورمان برگزار شد، انواع ادوات و تجهیزات در اختیار نیروهای مسلح همچون تانک، توپ، موشک‌های دریایی و سامانه‌های راداری به نمایش گذاشته شد.

همچون سال‌های گذشته حضور موشک‌های زمین‌به‌زمین به‌عنوان یکی از ارکان مهم قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی، از بخش‌های مهم و جذاب این رژه بود.



موشک قدر اچ

در مراسم امروز، 12 موشک زمین‌به‌زمین سوخت جامد سجیل (با برد 2 هزار کیلومتر) و 18 موشک قدر اف و قدر اچ حضور داشتند. حضور این تعداد موشک بالستیک، نشان از تولید انبوه و حضور پرتعداد این سامانه‌ها در نیروهای مسلح است که نسبت به دیگر رژه‌ها، رکوردی قابل‌توجه به حساب می‌آید.

البته این تعداد، غیر از دیگر موشک‌های زمین‌به‌زمین حاضر در این رژه همچون زلزال و نازعات است که با احتساب آنها، شمار این تجهیزات بسیار بیش از رقم فوق خواهد بود.

اولین تست موشک ‌۲۰۰ کیلومتری در رزمایش نهاجا





اولین تست موشک ‌۲۰۰ کیلومتری
موشک‌های ۲۰۰ کیلومتری هواپایه قادر برای اولین بار در رزمایش نیروی هوایی و در عملیات‌های واقعی از روی جنگنده‌ها شلیک شدند.
 به گزارش مشرق، چهارمین رزمایش نیروی هوایی با عنوان «فدائیان حریم ولایت»، ساعتی قبل در منطقه جنوب کشور و آسمان خلیج فارس به پایان رسید.

بکارگیری انواع جنگنده‌های اف4، اف5، سوخو24، صاعقه و میراژ در این رزمایش با مشارکت تمامی پایگاههای شکاری نهاجا (با محوریت پایگاه شهید عبدالکریمی بندرعباس) یکی از ویژگی‌های این رزمایش 3 روزه بود که در آن برخی دستاوردهای مهم نیروی هوایی در حوزه تسلیحات و ارتقاء توانمندی پرنده‌ها مورد تست و ارزیابی قرار گرفت.

یکی از ویژگی‌های مهم این رزمایش، تست و بکارگیری موشک‌های هواپایه «قادر» و «نصر» بود که در ماهای اخیر به نیروی هوایی ارتش تحویل شده اند.

اگر چه این موشکها در تست‌های اولیه خود موفق بودند، اما برای اولین بار در قالب رزمایش و عملیات واقعی نیز مورد تست و ارزیابی قرار گرفتند.

امیر خلبان حسن چیت‌فروش سخنگوی رزمایش مدافعان حریم ولایت 4 در همین رابطه و در گفت‌وگو با خبرنگار دفاعی خبرگزاری فارس، با بیان اینکه این رزمایش یک رزمایش هواپایه بود، گفت: در این رزمایش رزم هوا به هوا و هوا به زمین علیه اهداف متحرک و ثابت و جنگ روی آب را شاهد بودیم.

نصب موشکهای قادر و نصر بر روی جنگنده فانتوم (اف4)

وی همچنین با اشاره به تست موشک‌های جدید در رزمایش ادامه داد: در این رزمایش از موشک‌های هواپایه قادر و نصر نیز استفاده شد.

چیت‌فروش تاکید کرد: این موشک‌ها قابل نصب بر روی انواع جنگنده‌ها هستند که با موفقیت در این رزمایش استفاده شدند.

موشک هواپایه قادر با برد بیش از 200 کیلومتر می‌تواند به عنوان دست بُلند نیروی هوایی در نبردهای آینده باشد.

سخنگوی رزمایش مدافعان حریم ولایت 4 همچنین با اشاره به عملیات بُرد بلند جنگنده‌های سوخو در این رزمایش، اظهار داشت: علاوه بر سوخوها، فانتوم‌ها نیز با سوخت‌گیری، در عملیات بُرد بُلند شرکت داشته‌اند.


چیت‌فروش تصریح کرد: البته پاره‌ای تغییرات نیز بر روی جنگنده‌ها برای افزایش بُرد ایجاد شده که این یک کار علمی است.

وی با اشاره به مهارت خلبانان ایرانی اظهار داشت: در این رزمایش همه شکاری‌های نیروی هوایی، عملیات ارتفاع پست بر روی دریا را انجام داده‌اند.

سخنگوی رزمایش مدافعان حریم ولایت 4 افزود: در این شیوه، جنگنده با پرواز در یک متری سطح آب از دید رادارهای دشمن مخفی می‌ماند و هیچ رادار و پدافندی نمی‌تواند آنها را رهگیری کرده و مورد هدف قرار دهد.

چیت‌فروش همچنین اعلام کرد که در این رزمایش از انواع بمب‌های هوشمند قاصد استفاده شده و مسئولین تحقیقاتی نهاجا برای ارزیابی و یا اصلاحات در صحنه حضور داشته‌اند.

جنگنده های میراژ با رنگ های استتار مختلف

وی با اشاره به اینکه ماموریت هواپیماهای میراژ، عملیات هوا به هوا و رصد کردن جنگنده‌های دشمن است، گفت: این هواپیماها در جهت کشف، رصد، شناسایی و پنهان شدن از دید دشمن به روزرسانی شده‌اند.

آشنایی با 5 سامانه دفاع هوایی ناشناخته +عکس

 


آشنایی با 5 سامانه دفاع هوایی ناشناخته


خودکفایی در طراحی و ساخت سامانه های پدافندی، تنها مختص به نیروهای مسلح کشورمان نبوده و بسیاری از ارتش های جهان، با هدف بالابردن توان دفاعی خود، به سراغ تولید چنین سامانه هایی رفته اند.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، اس 300، هاوک، رولند و یا راپیر از جمله نام های شناخته شده و معروف در دنیای موشکهای سطح به هوا و یا اصطلاحا "سام" هستند. اما کشورهای دیگر نیز در این حوزه فعالیتهای زیادی داشته و دستاوردهای مناسبی را معرفی کردند. در این مطلب شما را با 5 سامانه موشکی سطح به هوا که عمدتا برای مخاطبین ایرانی ناشناخته است آشنا می کنیم.

ADATS

این سامانه سوئیسی به نوعی منحصر به فرد به شمار می آید. این سیستم پدافند هوایی ساخت شرکت " Oerlikon-Contraves "  قابلیت درگیری با اهداف هوایی و همچنین زرهی را نیز دارا می باشد. در یک نگاه کلی " ADATS " شامل 8 فروند موشک و سامانه های هدایتی آن است که معمولا بر روی یک دستگاه نفربر M113 نصب شده است.

موشکهای به کار رفته در این سامانه که به صورت دو جفت 4 تایی نصب شده و از سیستم هدایت "سوار بر امواج لیزری" برای هدف یابی و تعقیب استفاده می کنند. در این روش امواج لیزری به هدف تابانده شد و پس بازتابش آن و شلیک شدن موشک به دنبال این امواج می رود.

این سامانه موشکی به صورت اختصاصی برای درگیری با اهداف پروازی در ارتفاع بسیار پایین و تا برد 10 کیلومتری مثل بالگردها، پهپادها ، موشک های کروز و تسلیحات دور ایستا و البته خودروهای زرهی طراحی و ساخته شده است. " ADATS " توان حضور در محیطهای مربوط به جنگ های شبکه محور را داشته و این امکان وجود دارد که 6 واحد از این موشک که در فضایی به فاصله 20 کیلومتر قرار دارند توسط یک فرماندهی واحد کنترل شده و همزمان با 48 هدف هوایی و زمینی درگیر شوند.


سر جنگی این موشک به شکل ترکیبی طراحی شده و هم قابلیت انفجار در نزدیکی اهداف هوایی و ترکش شوندگی و همچنین دارای خرج گود و قابلیت نفوذ در زره های واکنشی تا حدود 900 میلی متر را دارا است. این موشک دارای سرعتی در حدود 3 برابر سرعت صوت و توان مانوری در حدود 60 جی است. وزن سر جنگی این موشک نیز در حدود 12.5 کیلوگرم بوده و می تواند تا ارتفاع 7 هزار متری صعود کند.

استفاده از سامانه جلونگر فروسرخ و الکترواپتیک نیز به این موشک کمک می کند که در شرایط بد آب و هوایی و در شب یا روز بدون مشکل خاصی با اهداف خود درگیر شود. برد عملیاتی این سامانه در حدود 400 کیلومتر و سرعت آن در هنگام حرکت در حدود 58 کیلومتر بر ساعت است.

Bamse

شرکت سوئدی " Saab Bofors Dynamics " از جمله شرکتهای معروف و بسیار با سابقه در حوزه طراحی و ساخت انواع تسلیحات در جهان است. در کشور ما بیشتر سامانه " RBS-70 " از این شرکت سوئدی که در سالهای جنگ نیز بخشی از پدافند هوایی کشور را بر عهده داشت شناخته شده است. اما سامانه دفاع هوایی مورد نظر به صورت اختصاصی برای مقابله با تهدیداتی با سطح مقطع راداری و ارتفاع پروازی پایین و همچنین سرعت بالا طراحی و ساخته شده است.

" Bamse " می تواند با تهدیداتی در ارتفاع و فاصله 15 کیلومتری مثل موشکهای کروز، پرنده های بدون سرنشین و همچنین مهمات هوشمند و دور ایستا درگیر شود. این سامانه موشکی از یک رادار سه بعدی ساخت شرکت اریکسون سوئد که در باند C کار می کند برای بحث جستجو و هدف یابی بهره می برد. پرتاب گر این موشک یک سامانه کششی با دو چرخ است که برای تحرک به خودروی کشنده نیاز داشته و می تواند تا 6 فروند موشک را حمل کند.


در مدت زمان کمتر از 3 دقیقه این 6 پرتاب گر دورباره بارگذاری و آماده کار می شود. به غیر رادار مورد نظر یک سامانه ردیاب حرارتی و همچنین سامانه تشخیص دوست از دشمن بر کارایی های این سامانه سوئدی افزوده است. سامانه های پرتاب گر و رادار این موشک از همدیگر جدا هستند و متناسب با شرایط منطقه عملیاتی از امواج رادیویی و یا کابل های فیبر نوری برای ارتباط استفاده می کنند.

موشک به کار رفته در این سامانه از سیستم کنترل فرمان در خط دید بهره برده و سرجنگی آن از خرج گود و قابلیت ترکش شوندگی برخوردار است. سوخت به کار رفته در این موشک نیز از نوع جامد است. این موشک از سال 2008 به این سو در خدمت نیروهای مسلح سوئد قرار دارد.

CA-95

این سامانه متحرک پدافند هوایی که از موشکهای هدایت فروسرخ بهره می برد ساخت کشور رومانی است. " CA-95 " سامانه ای متحرک مجهز به 4 موشک پدافند هوایی است که می تواند با تهدیدات هوایی در فاصله 4200 متر، ارتفاع 3500 متر و سرعت 1100 کیلومتر بر ساعت درگیر شود.

4 موشک مورد نظر بر روی این زره پوش در 2 پرتاب گر جداگانه نگاه داشته می شوند. موشکهای مورد نظر با برخورد مستقیم به هدف منفجر شده و در عین حال دارای فیوز مجاورتی نیز هستند که در صورت لزوم در فاصله 2.5 متری هدف سر جنگی را منفجر می کند. این سامانه از 3 نفر خدمه بهره برده و سامانه حفاظت در برابر جنگهای شیمیایی، میکروبی و هسته ای نیز بر روی آن نصب شده است.


کل این سامانه که بر روی یک خودروی زره پوش چهار چرخ قرار گرفته است وزنی در حدود 7 تن داشته و می تواند تا مسافت 700 کیلومتری را با سرعت 90 کیلومتر بر ساعت طی کند. مدرن سازی که بر روی این سامانه صورت گرفته است آن را قادر ساخته است که بتواند در شبکه یکپارچه پدافند هوایی و در کنار سایر سامانه های پدافندی به عملیات بپردازد.

Umkhonto

سامانه دفاع هوایی بعدی که معرفی خواهد شد از کشور آفریقای جنوبی بوده و معنای آن "نیزه" است. این سامانه پدافندی در گونه با هدایت فروسرخ و راداری و با استفاده از سیستم پرتاب عمودی عرضه شده و هم اکنون در نیروی زمینی و دریایی آفریقای جنوبی وارد خدمت شده است. گونه اول این موشک یعنی Umkhonto – IR از هدایت فروسرخ بهره برده و اولین موشک سطح به هوای فرو سرخ در جهان به شمار می آید که از سامانه پرتاب عمودی و قابلیت "قفل بر روی هدف پس از پرتاب" نیز بهره می برد.


این موشک در بخش موتور به تغییر دهنده های بردار رانشی مجهز شده و به دلیل استفاده از طراحی پیشرفته بالکها می تواند مانورهایی تا 40 جی را انجام دهد. گونه ارتقاء یافته این موشک در حال حاضر در نیروی دریایی فنلاند وارد خدمت شده است که می تواند با اهدافی در فاصله 15 و ارتفاع 10 کیلومتری از سطح زمین درگیر شود.

شرکت " Denel " به عنوان سازنده این موشک در حال حاضر برنامه هایی را برای ارتقاء برد این موشک تا حدود 30 کیلومتر با استفاده از شتاب دهنده مرحله اول و همچنین ارتقاء نیروی موتور در دست دارد. وزن سرجنگی این موشک در حدود 23 کیلوگرم و سرعت آن نیز در حدود 2 برابر سرعت صوت است.

گونه دیگر این موشک " Umkhonto _R " نام دارد که از هدایت راداری بهره برده و برد آن در حدود 25 کیلومتر و ارتفاع درگیری آن نیز 12 کیلومتر است. آفریقای جنوبی در حال حاضر مشغول مذاکره با برزیل برای تولید مشترک این موشک است.

ATILGAN

و در نهایت آخرین سامانه موشکی سطح به هوایی که در این مطلب معرفی خواهد شد، سیستم دفاع هوایی " ATILGAN " ساخت شرکت " ASELSAN " ترکیه است. این سامانه دفاع هوایی ارتفاع پایین از موشکهای هدایت فروسرخ بهره برده و می تواند انواع موشکها در این کلاس مثل ایگلای روسی و یا استینگر آمریکایی را بر روی آن نصب کرد.

"ATILGAN" به طور معمول بر روی نفربرهای آمریکایی ام 113 نصب شده و از دو پرتابگر 4 تایی بهره می برد. البته باید گفت که این سامانه را می تواند بر روی سایر خودروهای زره پوش و نفربر نیز استفاده کرد.


سامانه تصویر ساز فروسرخ، قابلیت شناسایی محیط در شب و روز با استفاده از دوربین های چند منظوره و یک مسافت سنج لیزری از جمله سامانه هایی هستند که برای این سیستم دفاع هوایی تعریف شده اند. گونه نصب شده بر روی نفربرهای ام 113 به یک قبضه تیربار 12.7 میلی متری برای دفاع نزدیک نیز مجهز شده است که می توان آن را از درون نفربر فعال کرد. کلیه سامانه های هدایت موشکها نیز به سرعت قابلیت خروج از نفربر و استفاده در فاصله 50 متری از نفربر را نیز دارد.

ATILGAN در حال حاضر به غیر از ارتش ترکیه در نیروهای مسلح هلند و بنگلادش نیز وارد خدمت شده و قزاقستان نیز منتظر دریافت سامانه های سفارش داده شده خود است. بر اساس اخبار موجود روسیه نیز در حال ارزیابی این سیستم برای خرید آن است.